Ремонт електром’ясорубки своїми руками: як правильно зробити

Oct 26, 2021

Як здійснити ремонт електром’ясорубки своїми руками? ✔️ Розбираємось у нашій статті. ✔️ Тільки перевірена інформація від майстрів.

0
8 716

Ремонт електром’ясорубки своїми руками: як правильно зробити

Швидко подрібнити м’ясо на фарш до котлет або пельменів допоможе сучасна електром’ясорубка. Електрична помічниця, на відміну від своєї механічної «колеги», зробить це вдесятеро швидше. Тому електричні м’ясорубки Зелмер, REDMOND, Moulinex та інших перевірених світових виробників практично вже витіснили з ужитку старі механічні, але при цьому дуже надійні м’ясорубки.

Але, як і будь-який побутовий електричний прилад, електром’ясорубка частіше ламатиметься, ніж м’ясорубка з ручним механічним приводом. Більшість поломок можна виправити в домашніх умовах навіть людині-гуманітарію, але в деяких випадках потрібно буде робити ремонт електром’ясорубки в спеціалізованому сервісному центрі «RDT». З вами ділиться секретами сервісний інженер «RDT» щодо того, як зробити ремонт м’ясорубки своїми руками і в яких випадках краще довірити ремонт м’ясорубок фахівцям СЦ.

Типові несправності електричних м’ясорубок

Ремонт м’ясорубки Зелмер своїми руками зазвичай відбувається у разі порушення умов експлуатації побутової техніки. Рідше – у поломці винен заводський брак чи людський фактор: неправильне складання електричної м’ясорубки перед використанням у роботі.

Незалежно від того, якої фірми ваша електрична м’ясорубка, всі вони мають типові несправності, зокрема:

  • засмічення/підгоряння контактів електроланцюга;
  • пошкодження ізоляції, злам шнура живлення;
  • знос щіток електродвигуна;
  • коротке замикання ротора двигуна;
  • сколи зубів зубчастої передачі редуктора;
  • злам запобіжної муфти;
  • поломка/залипання кнопок агрегату;
  • зношення різальної частини.

Причини несправностей та методи їх усунення

Як показує досвід сервісних інженерів компанії «RDT», ремонт електром’ясорубки виконується через низку причин, включаючи:

  • невчасний догляд;
  • недбале використання електроприладу;
  • недотримання правил експлуатації;
  • різкий перепад напруги у мережі;
  • ушкодження механічної частини.

При виявленні будь-яких відхилень у роботі електром’ясорубок, рекомендуємо не зволікати, а виконати діагностику і, по необхідності, провести ремонт м’ясорубки Зелмер своїми руками або звернутися до наших фахівців за допомогою.

Насамперед, потрібно визначити поломку, з’ясувати причини та усунути проблему. Загальна діагностика з’єднань виконується за допомогою пробника. Обмотка статора електродвигуна вимірюється Омметром та Мультиметром.

Якщо електром’ясорубка не вмикається, потрібно візуально оглянути основу штепсельної вилки (часто перетирається шнур у цьому місці), наявність пошкоджень та розривів на мережному проводі (продзвонити мультиметром).

Що стосується несвоєчасного догляду та недбалого відношення з боку користувача, то тут можуть бути різні наслідки. Так, наприклад, погане заточування ріжучого ножа призводить до збільшення навантаження на електродвигун та інші деталі в електричній схемі м’ясорубки, що може спровокувати вихід з ладу двигуна. Також потрібно періодично стежити за решіткою, щоб вона не забивалася м’ясними хрящиками та сухожиллями. Або припустимо, ви перевозили електром’ясорубку взимку по холоду, і, принісши додому, одразу включили електроприлад. Конденсат, що з’явився на обмотках статора, може викликати коротке міжвиткове замикання і швидкий вихід з ладу електродвигуна.

Користувачі в процесі експлуатації припускаються двох грубих помилок:

1. Безперервно експлуатують м’ясорубку тривалий час без зупинок, адже не кожна електром’ясорубка оснащена захистом від перегріву, тому мотор перегрівається і швидко виходить з ладу.

2. Допускають проникнення твердих частин м’яса під шнек, у зв’язку з чим знадобиться заміна захисної муфти або монтаж цілого ремкомплекту.

Після візуального огляду механічної та електричної зовнішньої частини, якщо нічого не виявлено, потрібно приступати до розбору агрегату, щоб оглянути внутрішню частину (електродвигун, зубчасті шестерні, підшипники, мастило частин, що труться тощо.).

Важливо! Періодична діагностика електроприладів та виявлення несправності/невідповідності ще на ранній стадії дасть змогу продовжити термін служби м’ясорубки та знизити витрати на її ремонт. 

Докладніше на прикладах розглянемо основні несправності електром’ясорубок та способи їх усунення:

1. Електродвигун не вмикається. Причиною може стати зношування перемикача або безпосередньо мотора.

2. Періодичне вимкнення електроприладу. Можливо, зносилися графітові щітки, які слід замінити.

3. З’явився сторонній гул при включеному приладі, запах гару. Можливо, сталося коротке міжвиткове замикання. Потрібен ремонт або заміна двигуна.

4. Також появу стороннього звуку може спричинити знос підшипників. Їх потрібно перевірити: чи добре обертається обойма, чи є кульки, чи цілий сепаратор? За потребою -замінити.

5. Зниження кількості обертів двигуна може стати наслідком перевантаження приладу. Зменшіть кількість подачі м’яса для перемелювання.

6. Не обертається вал. Це може стати результатом заїдання передавальної пари редуктора через руйнування шестірні або сколів зубів.

7. Не обертається шнек за нормальної роботи електродвигуна. Це може стати наслідком поганого заточування ножа або забивання решітки, неправильного складання редуктора, провертання валу, руйнування зубів зубчастої передачі, стирання шестигранника. Потрібно вимкнути прилад та розібрати для огляду механічну частину.

Важливо знати! Невідповідність марки сталі заміненої механічної деталі призводить до її швидкого виходу з ладу під час роботи приладу на граничному навантаженні. Якщо шестигранний приймач (в нього входить шнек) виготовлений з м’якої сталі, він швидко розвальцюється, чим порушиться щільність контакту сполучених деталей. Виконати такий ремонт електром’ясорубок власноруч в домашніх умовах неможливо.

Щоб побутова кухонна техніка довго і безвідмовно працювала, потрібно дотримуватись ряду рекомендацій від фахівців сервісного центру «RDT»:

1. Перед експлуатацією перевіряти правильність складання деталей, надійність їх кріплення.

2. Потрібно перевіряти також щільність прилягання ріжучого ножа та решітки. Гайка для фіксації затискається із зусиллям.

3. Продукти потрібно нарізати невеликими шматочками, щоб вони добре проходили через завантажувальний циліндр і при цьому не застрягали.

4. Після кожного використання потрібно розбирати та промивати всі внутрішні деталі електром’ясорубки.

5. Усі деталі механічної частини м’ясорубки необхідно зберігати у розібраному стані.

Потрібно знати! Перш ніж приступити до переробки м’яса або риби, потрібно по можливості позбутися кісток, сухожилля та інших твердих частин, які пошкоджують ніж.

Також не слід включати електром’ясорубку без завантаження інгредієнтів для помелу. Не проштовхуйте шматки що застрягли руками. Це не безпечно. Для цього спеціально застосовується штовхач.

Якщо ви максимально дотримуватиметеся вимог з експлуатації та безпеки, то електром’ясорубка прослужить довго і ремонт техніки можна відкласти на невизначений термін.

Оценка статьи

Залиште Ваш коментар

Ваш Email не будет опубликован

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

0 коментарів

Вам також сподобається

Дякуємо за Ваш запит!
Ми зателефонуємо Вам найближчим часом!

Залишились питання?
Виклик кур'єра