Пилосос не тягне і гріється: що робити в такій ситуації?

Oct 26, 2021

🔥 Пилосос погано всмоктує та гріється? Як перевірити двигун? ✔️ Читайте у нашій статті. ✔️ Поради від досвідчених майстрів.

0
38 478

Пилосос не тягне і гріється: що робити в такій ситуації?

У процесі прибирання в будинку ви раптом виявили, що пилосос погано всмоктує та гріється. Щоб не допустити повного виходу з ладу побутової техніки, дуже важливо ще на ранній стадії виявити перегрів та падіння потужності електродвигуна пилососу. Чому перегрівається двигун і що робити в цьому випадку: розповідає майстер по ремонту побутової техніки сервісного центру «RDT».

Пилосос погано всмоктує: причини несправності

Основними причинами того, що пилосос не тягне пил із підлоги, можуть бути:

  • засмічення фільтра побутової техніки;
  • застрявання у шлангу/вхідному отворі агрегату стороннього предмета;
  • повністю заповнений сміттям пилозбірник;
  • несправність електродвигуна пилососу.

Щоб встановити точну причину того, чому пилосос не тягне та гріється, необхідно зробити наступні маніпуляції з побутовим приладом:

1. Увімкнути пилосос із від’єднаним шлангом. Якщо агрегат перестав грітися, швидше за все, причина пов’язана зі шлангом або забитою сміттям насадкою.

2. Оглянути вхідний отвір пилососа, до якого підключається шланг. У ньому не повинно бути сторонніх предметів, які б перешкоджали всмоктуванню повітря.

3. Дбайливо вийняти пилозбірник і перевірити пилосос у роботі без мішка для сміття.

4. Якщо нічого не допомагає і при роботі пилососа електродвигун, як і раніше, перегрівається, потрібно перевірити фільтри, і по необхідності, очистити чи замінити їх.

Якщо всі перераховані вище маніпуляції не дали потрібного результату, значить, пилосос погано всмоктує через проблеми з двигуном.

Як вирішити проблему: чому пилосос шумить та гріється

У більшості випадків, крім проблем з електродвигуном, користувачеві самостійно цілком під силу усунути причину несправності пилососа. Але якщо ви не впевнені, що можете вирішити проблему, краще віддати пилосос у ремонт до найближчого сервісного центру.

1. Усуваємо засмічення фільтрів. Основне завдання фільтра – пропускати через себе повітря і при цьому затримувати пил, дрібне сміття, частинки їжі, які всмоктує пилосос. Скупчення сміття на поверхні фільтра ускладнює проходження повітря, що призводить до додаткового навантаження на двигун побутової техніки і спричиняє перегрів силового агрегату. Залежно від моделі пилососи можуть оснащуватися кількома фільтрами.

Деякі виробники побутової техніки ставлять фільтри на вхідному отворі, виході та перед електродвигуном. Фільтр перед силовим агрегатом дозволить запобігти відкладенню пилу на обмотці двигуна та продовжити термін служби, а наявність фільтра на випускному отворі дозволить виключити попадання пилу назад у приміщення. Фільтри підлягають періодичному чищенню або заміні (термін вказується в паспорті). Щоб зрозуміти, що проблема пов’язана із засміченням фільтра, необхідно витягти їх і включити пилосос. Якщо агрегат добре всмоктує сміття і не гріється, значить потрібно очистити або замінити фільтри.

Необхідно знати! Фільтри чистяться залежно від типу фільтруючого елемента: аквафільтр – змінюється вода та промивається ємність, НЕРА – промивається теплою водою та просушується.

2. Видаляємо пробки в повітроканалі. Великий предмет, що випадково потрапив чи застряг у шлангу або вхідному отворі, може стати причиною пробки і перешкодою для проходження повітря, що викличе перегрів двигуна. Про цю проблему буде свідчити характерний шум двигуна і відсутність тяги зі шланга. Щоб позбутися пробки, потрібно відключити шланг від вхідного патрубка і продути повітропровід або прочистити, використовуючи довгу палицю або аналогічний предмет. Завдання полегшиться, якщо пилосос оснащений телескопічною трубкою як на фото. Після видалення пробки можна продовжувати експлуатацію пилососа.

Важливо знати! Падіння тяги пилососа може бути пов’язане з появою дірок у шлангу. Їх виявити просто: увімкніть пилосос і навпомацки пройдіться рукою по повітропроводу. Якщо пошкодження не значні, можна використовувати стрічку, що самоклеїться, але краще -замінити шланг.

3. Чистимо пилозбірник. Однією з найпоширеніших причин, чому перегрівається двигун, є заповнений повністю сміттєвий мішок. Пил, що накопичився, і сміттєві частинки в пилозбірнику стають непереборною перешкодою для проходження повітряного потоку. У цьому випадку не варто покладатися на автоматичну систему відключення побутового приладу (якщо він передбачений конструкцією пилососу). Не завжди вона спрацьовує.

Радимо перевіряти заповнення пилозбірника особисто. Якщо мішок для сміття заповнений більше, ніж на 80% – його слід ретельно струсити, після чого вимити. Одноразові мішки змінюються, а багаторазові – чистяться та перуться. Зрозуміти, що проблема перегріву двигуна пов’язана з переповненим мішком для сміття, дуже просто – витягніть пилозбірник з агрегату і перевірте працездатність пилососа.

Потрібно знати! Якщо ви не хочете стежити за пилозбірником, постійно чистити і міняти смітник, рекомендуємо придбати пилосос з аквафільтром. Картинки таких пилососів ви зможете переглянути в інтернеті.

Якщо з переліченими вище неполадками користувач може впоратися власними силами, то проблеми з двигуном вирішуються за участю сервісного майстра. Причиною перегріву пилососа може бути зношена деталь двигуна або коротке замикання між витками обмотки, які неможливо виявити без знань і спеціального електроприладу.

Як показує практика, різні моделі пилососів мають вузькі місця, на які відразу звертають увагу фахівці сервісного центру «RDT» під час діагностики несправності. Так, наприклад, у пилососах LG досить часто виходять з ладу графітові щітки, а у агрегатів Samsung дуже слабка ізоляція обмотки двигуна, яка часто провокує міжвиткове замикання.

Ми не рекомендуємо самостійно розбирати двигун у домашніх умовах, так як у більшості моделей побутової техніки корпус мотора виготовляється з крихкого алюмінієвого сплаву, який при недбалому поводженні може легко тріснути.

Як визначити: чи був перегрів двигуна пилососа

Двигун пилососа – найвідповідальніший і найдорожчий вузол, заміна якого коштує дорого. Тому не варто поспішати та змінювати силовий агрегат, можливо, вдасться усунути поломку малими силами, наприклад, виконати ремонт пилососів із заміною підшипників.

Як визначити чи був перегрів двигуна? Для цього ми склали для вас таблицю, яка дозволить оперативно визначити проблему та вжити заходів щодо її вирішення.

Несправність Як визначити? Рішення
Пробка у повітряному каналі Від’єднати шланг та увімкнути пилосос Прочистити шланг
Переповнений сміттєвий мішок Витягти пилозбірник та перевірити роботу агрегату Очистити та промити пилозбірник або замінити (одноразовий мішок)
Засмічення фільтрів Попередні дії не вирішили проблему Виконати очищення/промивання або заміну фільтрів
Несправність електродвигуна Попередні дії не вирішили проблему Звернутися до сервісного центру

 

Не чекайте, що двигун сам по собі перестане нагріватись. Тільки оперативне втручання фахівця допоможе уникнути більш дорогого ремонту чи необхідності купівлі нової побутової техніки, котра коштує сьогодні недешево.

Оценка статьи

Залиште Ваш коментар

Ваш Email не будет опубликован

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

0 коментарів

Вам також сподобається

Дякуємо за Ваш запит!
Ми зателефонуємо Вам найближчим часом!

Залишились питання?
Виклик кур'єра