Чому пральна машинка не обертає барабан | Рішення від RDT

Jan 12, 2021

Чому не крутиться барабан❓ І що з цим робити❓ Причини і способи усунення несправностей🔧 Розбираємось в нашій статті✔️

0
6 205

Якщо ви виявили, що ваша пральна машина набирає воду і не пере, не варто відразу панікувати і бити в дзвони. Що потрібно робити в даному випадку? Як дізнатися, чому не обертається барабан? В яких випадках несправність можна усунути самостійно, а коли доведеться викликати майстра по ремонту? Про все і по порядку читайте далі в нашій статті.

Чому не обертається барабан пральної машини

Якщо пральна машинка набирає воду, але при цьому її барабан стає нерухомим, спершу потрібно впевнитися, що причиною є саме поломка побутової техніки. Адже модні машинки, обладнані системою автоматичного доливання води, можуть просто зупинити процес прання, щоб донабрати воду або видалити зайву піну. Тому, фахівці рекомендують почекати 10-15 хвилин, перш ніж приступати до якихось подальших дій.

Якщо це не дало ніяких результатів, потрібно знеструмити пральну машинку, тобто вийняти шнур з розетки. Але не поспішайте відкривати дверцята, так як всередині знаходиться вода. Спочатку необхідно злити воду, попередньо відкрутивши зливний фільтр, який розташовується знизу під декоративною передньою панеллю. Далі дістаємо одяг з пральної машинки і пробуємо вручну прокрутити барабан.

Чи не крутиться барабан пральної машинки. Ознаки та причини

Якщо від руки важко крутиться або взагалі не обертається барабан, причин поломки може бути декілька:

1. Ремінь приводу злетів, пробуксовує або зовсім порвався, намотавши шків і заклинивши барабан. Ремінь є проміжною ланкою між електродвигуном і барабаном пралки. Він зношується через інтенсивну експлуатацію побутової техніки або, навпаки, рідке використання пральної машини (матеріал ременя з часом «висихає» і тріскається). Рішення поломки: заміна ременя.

2. Руйнування і заклинювання підшипника. Цьому передує знос і усадка сальникових ущільнень, в результаті чого на підшипник потрапляє волога, яка призводить до корозії і руйнування деталі. При цій поломці спостерігається підвищений скрегіт в процесі обертання барабана пральної машини. Руйнування підшипника провокує появу люфту на валу барабана, в результаті чого приводний ремінь в будь-який момент може злетіти зі шківа. Рішення несправності: заміна підшипника і сальникового ущільнення.

3. Попадання стороннього твердого предмета між баком і барабаном. Рішення: витягти сторонній предмет. Щоб уникнути заклинювання барабана пральної машинки з цієї причини, завжди оглядайте кишені перед завантаженням прання.

4. Розкриття стулок в пральній машинці з вертикальним типом завантаження білизни. На високих оборотах відкриті стулки можуть пошкодити барабан, бак або нагрівальний елемент (ТЕН). Рішення: замінити стулки і пошкоджені деталі машинки.

Якщо під час запуску пральної машини барабан не обертається, але від руки він провертається без особливих зусиль, швидше за все причина поломки наступна:

1. Пральна машинка перевантажена. Перш ніж шукати поломку, переконайтеся що ви не перевантажили машинку. Справа в тому, що сучасні пральні машини LG, BOSСH, INDESIT, Sаmsung оснащені датчиками ваги. Якщо завантажити більшу кількість білизни, ніж зазначено в паспорті, на дисплеї висвітиться помилка або машина просто залишиться нерухомою. Рішення: завантажте в барабан меншу кількість білизни за один захід. Якщо це не допомогло, продовжуємо далі шукати поломку.

2. Приводний пас злетів, прослизає або просто обірвався (без заклинювання шківа). Рішення поломки: заміна ременя. Намагайтеся не допускати перевантаження і жорсткої експлуатації пральної машини.

3. Знос щіток електродвигуна. Через це мотор виробляє недостатню кількість електромагнітного поля, щоб забезпечити обертання ротора. Рішення: тут потрібно витягти мотор з машинки і провести заміну щіток на аналогічні.

4. Вийшов з ладу таходатчик. Цей прилад відповідає за контроль обертів електродвигуна. Якщо від таходатчика не надходить сигнал на модуль управління, пралка не може прокрутити барабан. Рішення: заміна таходатчика.

5. Вийшов з ладу блок управління. Майстер-електронник проводить діагностику плати з наступною заміною непридатних елементів блоку управління: реле, конденсатор, опір. Також можуть погоріти доріжки на платі. У 80-90% випадків майстру вдається відремонтувати електронний блок управління шляхом заміни згорілих деталей. Але в окремих випадках потрібно заміна всього блоку через поломки самого процесора. Вихід зі строю контролера часто пов’язаний зі стрибками напруги в мережі. Рішення: проводиться ремонт/заміна друкованої плати. Також рекомендується установка в мережу стабілізатор для запобігання стрибків напруги.

6. Зламався ТЕН. У багатьох нових моделях зламаний ТЕН стає причиною того, що перестає обертатися барабан в пральній машинці. Це пов’язано з тим, що контролер «блокує» процес прання в холодній воді. Рішення: заміна нагрівального елементу.

7. Обрив обмотки або замикання між витками обмотки. Бувають випадки, коли електромотор виходить зі строю через обрив обмотки або коротке замикання між витками. Рішення: в цьому випадку, швидше за все, мотор не вийде відремонтувати, тому знадобиться заміна силового агрегату.

8. Знос електропроводки або перегоріли контакти. Здійснюється пошук з наступною заміною зношеного елементу електричного ланцюга.

 

Чому пралка гуде, а барабан не обертається

Якщо пральна машинка гуде і не крутить барабан, фахівці виділяють 2 основні причини проблеми:

1. Привідний пас послабився або обірвався. Специфічний шум при цьому створює двигун барабана, що працює на холостих обертах. Ремінь рветься через зношування резино-технічного виробу, а злітає через розтягнення або появу люфта на валу в результаті виходу з ладу підшипника. При появі характерного шуму, майстри рекомендують не затягувати і в терміновому порядку замовити ремонт пральних машин в спеціалізованому сервісному центрі. В іншому випадку, якщо затягувати з ремонтом, це може призвести до більш серйозних поломок техніки і великих фінансових витрат на її відновлення.

2. Забито злив. В цьому випадку гул видає насос-помпа, при спробі злити воду. Отже, пралка не зможе запустити наступний етап прання при повному баку, тому барабан НЕ буде обертатися. Мотор насоса, що вийшов з ладу, видає гул, схожий на шум трансформатора, що свідчить про необхідність заміни насоса в зборі.

Пам’ятайте, що будь-яка побутова техніка потребує дбайливого ставлення та догляду. А в разі найменшої несправності, яку самостійно усунути не виходить, необхідно звертатися за допомогою до фахівців.

Оценка статьи

Залиште Ваш коментар

Ваш Email не будет опубликован

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

0 коментарів

Вам також сподобається

Dec 03, 2021

Ремонт пральної машини, що потрібно знати про ремонт ➤ Які поломки зазвичай відбуваються зі пралкою ➤ Рекомендації від майстрів ✦ РТД ✦

2
2 531
Nov 11, 2021

Стукає пральна машинка ❓ Як вирішити поширену поломку ✔️ У нашій статті розповідаємо основні причини та усуваємо несправність ✔️

1
7 975
Nov 11, 2021

Що робити, якщо пральна машинка не набирає води ❓ Вирішення проблеми поширеної несправності ✔️ Визначаємо причини та усуваємо ✔️

7
36 108

Дякуємо за Ваш запит!
Ми зателефонуємо Вам найближчим часом!

Залишились питання?
Виклик кур'єра